Víš, že … (3. díl)

Poslední díl je tady a tak si nenech ujít další zajímavosti, o kterých si možná ani netušila. A nezapomínej zavzpomínat v předchozím článku Víš, že … (2. díl) na to, jak roste ananas nebo jaké je příjmení Kačera Donalda. 

Zmrzlý mozek

Už tě někdy napadlo, jak se nazývá odborně bolest, která se projeví tehdy, když začneš jíst příliš studenou zmrzlinu? Sphenopalatine ganglion je odborný název. A proč k bolesti dochází? Pokud si člověk ukousne příliš velký kus něčeho studeného, dojde k poškození nervu, což zaregistruje mozek jako velmi prudké snížení teploty a na to zareaguje právě bolestí. Nejedná se ale rozhodně o nic vážného, takže klidně můžeš dál kousat studenou zmrzlinu, jak si zvyklá. 

Žraloka se neboj 

Jaká je pravděpodobnost, že na tebe někde v moři zaútočí žralok? Podle posledních průzkumů vědců, které jsou považovány za velmi přesné, je šance naprosto mizivá. Údajně je dokonce větší pravděpodobnost, že by tě ve volné exotické přírodě mohl zabít padající jedlý kaktus, než že na tebe ve vodě zaútočí žralok. 

Život dinosaura

Věděla jsi, že časový rozdíl mezi výskytem Stegosaura a Tyrannosaura Rexe je daleko větší, než časový rozdíl mezi dneškem a výskytem Tyrannosaura? Je tak velmi málo pravděpodobné, jak můžeš často vidět v některých filmech, že by se tyto dva druhy dinosaurů vyskytovali ve volné přírodě společně. 

Víš, jak dýchá kůň? 

O koních je toho známo opravdu hodně, ale málokdo ví, že kůň nedokáže dýchat ústy, jako jeden z mála živočichů na zemi. A ještě něco o ponících. Myslíš si, že jsou poníci mláďata koní nebo jejich příbutní? Nejsou. Jde o úplně samostatný druh, který toho má sice na první pohled s koňmi mnoho společného, ale zase tak blízcí, jak to vypadá si nejsou.

Víš, že …

…, jazyk je částí těla, která se nejrychleji uzdravuje ze všech orgánů v těle?

…, že to byl právě Leonardo da Vinci, kdo jako první vynalezl obyčejné nůžky?

…, že stehenní kost je daleko pevnější, než betonová konstrukce?

…, že med je jedinou potravinou na světě, která se nekazí?

…, že se člověk nemůže sám polechtat? 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 29. 05. 2016   |   Zobrazeno: 5676x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

Gorgi

To že člověk se nemůže sám polechtat není pravda. Já jsem to na sobě zkusila a lechtalo mě to!

GorgiTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

ela(Zvířata,Youtube,Seriály)

koník 007: Ne to si pleteš kůn a poník je hodně rozdílnej druh to je jako kdybych já řekla že jsem dcera Pavla Vítka nebo Karla Gotta což nejsem smajl :( (vím že už to tu jednou je ale já to napsat musela smajl )

elaTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

BloodyAuthor

Většinu z toho jsem věděla, ale docela mě překvapilo, že časový rozdíl mezi výskytem Stegosaura a Tyrannosaura Rexe je tak velký.

BloodyAuthorTo se mi líbí +14 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.